ISO 9001:2000 (TR1154QC)
Kalite Yönetim Sistemi
Sürü Yönetimi
Sürü yönetiminde amaç Verimli ve Karli bir sürü elde etmektir. Sürüde EKONOMIK
VERIMLILIGI etkileyen bir çok faktör bulunmaktadir.

GENOTIP VE ISLAH
- Damizlik Seçimi
- Suni tohumlama

TEKNIK ÇEVRE VE ISLAHI
-Saglik Koruma
-Barindirma ve Donanim
-Besleme
-Bakim ve Yönetim

Karliligi etkileyen faktörlerin basinda çalisacaginiz canli hayvaninin SÜT VERIMLILIGI gelir.Bunun ön kosulu ise hayvanin irkidir. Inek günde ne kadar çok ölçüde süt üretirse o kadar iyi verimlidir. Ayrica bu verimliligi saglikli, uzun ömürlülükle özdeslestirmelidir. Süt miktarina orantili olarak sütün YAG ve PROTEIN bakimindan zengin olmasi da bir kalite verimidir. Diger taraftan sütün faydali mikroorganizmalara yeterli miktarda sahip olup zararli mikroorganizmalara çok az sahip olmasini BAKTERIYOLOJIK verimlilik sayabiliriz.
Sütten sonra ÜREME verimliligi önem tasimaktadir. Verimli bir sürüde inekler ortalama her 12 ayda bir yavru verir. Dogum yapan ineklerin ve buzagilarin ölüm yüzdesi % 3’ ü geçmez.Sun’i tohumlamada ortalama 1.7 tohumlama sayisi ile inekler gebe kalir.
Genel saglik kosullari iyi olan bir sürüde tedavi masraflari düsük oldugu gibi inekler 6 ile 7 basarili laktasyon hizmet verdikten sonra sürüden uzaklastirilmalidir. Mükemmel isletmelerde 13 laktasyona kadar hizmet veren basarili sampiyon ineklere rastlanmaktadir. Ülkemizde süt sigirciligi isletmelerinin süreklilik kazanmasi ve karli duruma geçmesi için satis fiyatlarinin kar saglar düzeye ulasmasi geregi disinda gelismis ülkeler standartlarini yakalamamiz ancak yukarida belirtilen verimliliklerin hepsinde basarili olmamiza baglidir. Bu arada ülkemizde süt tüketiminin gelismis ülkelere göre çok düsük oldugunu belirtelim. Yem maliyetlerinde de mümkün olan düsüs saglanir ve yukarida belirtilen verimliliklerde basari olursak süt üretim maliyeti düsecek bu da süt tüketimini artiran önemli bir kosul saglanmis olacaktir.Gelismis memleketlerde ki isletmeler sütü Türkiye' deki fiyata satip kar etmekte , alim gücü bize göre en az 4 veya 5 kere daha yüksek tüketici ise bizdekilere esit veya daha düsük fiyatlarla süt içmektedir.
Avrupa daki ineklerin miktar olarak bizdeki süt verimleri ile karsilastirdigimizda bizim ülkemizde de büyük gelismelerin oldugu gözlenmektedir.
BASARILI BIR ISLETMEDE VERIMLILIGININ SAGLANMASI, KONTROLU VE GELISTIRILMESI IÇIN:
A-Parasal karliligin kontrolu için girdiler , gelirler , cinslerine göre saglik bakimi , üreme v.s. için yapilan harcamalar eksiksiz kaydedilerek isletme kari hesap edilmelidir.
B-1* Ineklerin en az ayda bir süt verimleri ölçülmeli
2* Buzagilarin dogum günleri kaydedilip periyodik olarak agirliklari ölçülmelidir.
3* a)- Kizginliklarin
b)- Tohumlamalarin tarihi tarihleri ile boganin adi kaydedilmelidir.
c)- Gebelik muayeneleri yapilarak beklenen dogum tarihleri yazilmalidir.
d)- Saglik , bilhassa üreme sorunlari ile islemler kaydedilmelidir.
e)- Sürünün bütün bireyleri kolayca belirlenecek sekilde , kulak etiketleri veya baska usullerle numaralanmalidir.
Süt Verimini Belirleyen Faktörler Sunlardir:


1* SÜRÜNÜN GENEL ORGANIZASYONU isletme idaresinin ilk elemanidir.
Barinak içerisinde hayvanlar özelliklerine göre gruplara ayrilmalidir.Bunlar;
---- Laktasyondaki inekler
---- Kurudaki inekler ve tohumlanmis gebe düveler
---- 1 yasini geçmis düveler
---- 12 ayliga kadar disi buzagilar
---- Hasta inekler
---- Sütten kesilen buzagilar
2* ORTAM Süt verimini %20- %25 etkiler
Bununla ilgili elemanlar;
A-ALAN hayati öneme sahip olup;
* Ahirin açik sistem olmasi tercih edilmelidir.Eger ahir kapali sistemde ise kapi ve pencereler genis tutulmalidir.Ttaban kaygan olmamali ancak tasli ve basamakli olmamali.
B- ARAÇLAR
* Dinlenme bölgesi açik ve gölgelikli olmalidir:
Yatak yerleri 120x240 cm. olmalidir.Tabani saman , kum veya diger otlardan olmalidir.Baslik yeri bulunmalidir.
*Beslenme bölgesi dinlenme bölgesinden ayri olmalidir:
Yemlikler her zaman için temiz olmali, üzeri gölgelikle kapatilmalidir.Uzunluk hayvan basina 70 cm. olmalidir.
Suluklar her zaman için temiz su dolu olmalidir. Otomatik suluk tercih edilmelidir.Hayvanin istedigi kadar su içme istegi ve karsilamasi verim artisi saglamaktadir.
*Sagim:
Her 12 saatte bir yapilmalidir.Makine ile sagim tercih edilmelidir.Sistem daima kontrol edilmelidir.Özellikle basinç ve lastik parçalar.
3* HAYVANLARIN SAGLIK DURUMU
Ortam ve Üreme durumu ile ilgilidir.
-- Zor dogumlar
-- Dogum sonrasi ve 7 gün içerisinde kontroller (20-25 gün sonra kontrol)
-- Dogumu takip eden 40/60 gün içerisinde ilk tohumlama yapilmalidir.
Genel olarak kontrol edilmesi gerekenler:
-- Memenin durumu ve mastitler.
-- Jinekolojik durum ve metritler
-- Solunum problemleri
-- Sindirim Sistemi (diski, hazim durumu)
-- Ayak hastaliklari ve bakimi
-- Beslenme kaynakli hastaliklar: ketosis v.s
3* BESLENME
-- Süt verimini yaklasik %45-%50 oraninda etkiler.
-- Hayvanlarin sagligi ve beslenmeye bagli hastaliklar açisindan önemlidir.Asagidakilere dikkat edilmelidir.
A-Besin Maddeleri
1- KABA YEMLER:(Kuru otlar, saman, yesil otlar, v.s.)
-- Isletmede olanlarla Ürün Plani hazirlanmalidir.
-- Bölgede satin alinabileceklerin miktari ve fiyatlari.
2- HUBUBAT VE KONSANTRE yemler.Isletme mahsulü ve fabria yemleri . Fiyat ve bulunabilirlik durumlari.
3- MUHAFAZA kaba ve konsantre yemlerin SILAJLAMA ve SILO tipleri.
B- BESLEME
1- Laktasyondaki INEKLER:
--KURU MADDE(K.M):Yaklasik 25/28 kg. verim için günlük ihtiyaç 20-25 kg.dir.
--LIFLER(Saman, kaba yemler v.s)K.M. nin en az %40 'ini olusturmalidir. Samandaki lif kismi daha azdir.
--ENERJI (fabrika yemleri, hububatlar , konsantre yemler v.s.) K.M. nin en fazla %60 ini olusturmalidir.Asidoz v.s. gibi rahatsizliklari önlemek için mümkün oldukça fazla ögüne bölünmelidir.
--MINERAL katkilari 100gr. kullanilmalidir.
2* KURUDAKI Inekler ve GEBE DÜVELER:
Günde 10-12 kg. kuru madde almalidir.
Lifler günde 8-10 kg. olmalidir.
Enerji günde en çok 1.5-2 kg. olmali ve 2 veya 3 defada verilmelidir.
Mineraller :Ineklere 100 gr. Düvelere 50 gr.
3* 1 yas ile 18 aylik arasi DISI YAVRULAR:
Kuru madde:yasa göre 5 ile 10 kg. arasi
Lifler (saman olmamali) 4.5-6.5 kg. arasi verilmeli
Enerji :günde en çok 1.5-2 kg. olmalidir.
Mineral katkisi : yaklasik 50 gr.
4* 1 yasa kadar BUZAGILAR :
Günlük 4 kg. kadar kaliteli ot.
0.5 ile 1.5 kg. arasi konsantre yem.
5* SÜTTEN KESILEN buzagilar :
Günde 4-6 kg. arasi SÜT. Ayrica;
Yiyebildigi kadar ot.
Yiyebildigi kadar konsantre yem ve dane misir.
C-RASYONLAR
GRUP A
Laktasyon Besleme Toplam 20/22 kg. kuru madde



8-12 kg. kaba yem %40-%50 10-14 kg. konsantre yem%60-%50

1* 2* 1* 2*

10kg.kuru ot, 6 kg. kuru ot 10-15 kg. fabrika yemi 0-2 kg. pamuk
kuru yonca + serbest saman kuru yonca +saman arpa-bugday- misir -kepek tohumu veya
+10-15kg.misir slaji küspesi
pancar posasi.
NOT:* Konsantre yem günde 4-6 ögün
* Hayvanin önünde mutlaka su bulunmali
* Besin maddeleri mutlaka tartilarak verilmeli
GRUP B
Kuru ve düveler Besleme Toplam 10-12 kg. kuru madde

8-9 kg.kaba yem %80 2-4 kg. konsantre yem %20

Kuru ot-saman 8-9 kg. 2-4 kg. fabrika yemi. 100-200gr. vitamin mineral
Arpa-bugday-misir
kepek
Not:YONCA VERILMEMELI
4 KG.Konsantre yemden fazla verilmemeli.

AHIR

1*- Açik ve serbest sistem olmali. Yemlikler disarida olmali.
2*- Dis padokta gölgelik olmali.
3*- Her zaman temiz ve taze su bulunmali.
4*- Yilda en az 2 kez sagim makinesinin bakimi yapilmali.

IYI BIR SAGIM IÇIN
1. Ellerinizi iyice yikayin.
2. Inegin meme uçlarini iyice yikayin.
3. Ilk gelen 7-8 damla sütü atin.
4. Inegin meme uçlarini temiz küçük bir havlu ile dikkatlice kurulayin.
5. Vakit kaybetmeden sagim basliklarini takin.
6. Süt biter bitmez sagim basliklarini çikartin.
7. Sütün memede kalip kalmadigini kontrol edin.
8. Uygun bir deterjan ile tüm sagim ünitesini günde 2 kez iyice yikayin.
9. Sagim sonrasi memeleri dezenfekte etmelidir.
 SAYFA İŞLEMLERİ
Bu Sayfayı Yazdır
 SİTE İÇİ ARAMA
 EĞLENCE KÖŞESİ
Galeriyi gezmek için tıklayınız
 YAYINLARIMIZ
Tüm Yayınlarımız için tıklayınız