|
|
*Rasyon kuru maddesinin %40-60’inin kaba yemlerden olusmasina çalisilmalidir.
*Sütteki mikrobiyotik faaliyetlerin zararinin engellenmesi için süt en geç 2 saat içerisinde 4-5 °C’a sogutulmalidir.
*Sagim makinesi temizliginde ilk durulama suyu 40-45 derece olmalidir.
*Sagim makinesinde temizlik; durulama, yikama, durulama ve dezenfekte etme sirasina uyularak gerçeklestirilmelidir.
*Yeni satin alinan hayvan en az üç hafta süreyle sürüden ayri tutulmalidir.
*Gübreliklerin barinaklardan uzakta insa edilmesine dikkat edilmelidir.
*Ahir içi nemin optimal (en uygun) degeri %60-75 olmasi istenir.
*Kapali ahirlarda pencerelerin yüksekligi hayvanin sirt hizasindan 1.5m yükseklikte olmalidir.
*Yeni dogan buzagilarin 20inci gününe kadar boynuzlari KOSTIK KALEMLE yakilabilir.
*Ergin büyükbas hayvanin tükürük salgisi günlük vücut agirliginin 1/10 kadardir.
*Mastitisli hayvanlar en son sagilmalidir.
*Sigirlarda 1dakika içerisinde kalpten 34.8 litre kan geçmektedir.
*Büyükbas ergin bir süt sigirinin iskembesi sindirim sisteminin yaklasik %70-72’sini olusturur.
*Sigirlar bir günde; tane ve silajin çignenmesi için 10.700, kuru ot için 4.700, gevis getirme için 26.400 defa toplamda ise 41.800 defa çigneme hareketi yaparlar.
*Sigirlarda ortalama sindirim kanali hacmi 330 litredir. Koyunlarda bu hacim 45 litre atlarda ise 210 litredir.
*Bir buzagi dogumunu takiben ilk 24 saat içerisinde 5 defa, daha sonralari 6-8 defa agiz sütü içmelidir. Her emme dönemi 2-2,5 dakika olmalidir
*Buzagilarda beslenmenin uygun bir sekilde yapilmasi halinde 4. haftada rumen gelisiminin %64’ünü, 12. hafta sonunda ise gelisiminin %75’ini bitirir, 20-24. haftalarda ise gelisimi tamamlar.
*Bir sigirin tirnak büyüme hizi bulundugu çevreye göre degismek üzere ayda 0,5-1,5 cm arasindadir.
*Siyah alaca ve simental gibi kültür irklarinin erkek ve disileri için ergenlik çagi 6-8 aylik yastir. Bu dönemde erkek ve disi buzagilari birbirinden ayirmak gereklidir.
|
|
|
 |
|